keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Raisa Mäkäräinen - ”Lääketieteen ei tarvitse olla ristiriidassa luontaishoitojen kanssa”

Kuhmolaisjuurista kasvanut kajaanilainen Raisa Mäkäräinen on toiminut työterveyslääkärinä yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Viime vuosina asiakkaat ovat enenevissä määrin kyselleet luonnontuotteista.

– Selvästi huomasi, että yleinen kiinnostus luonnontuotteita kohtaan oli lisääntymässä. Lääkiksessä niistä ei paljoa puhella, joten en osannut sen kummemmin neuvoa, Raisa kertoo.

Kiinnostus luonnontuotteiden lääkinnällisiin ominaisuuksiin jäi kuitenkin kytemään. Loukkaantumista seuranneen pitkän sairausloman aikana Raisa totesi, että nythän on hyvä mahdollisuus hyödyntää luppoaika.

– Oli paljon vapaa-aikaa, joten päätin ruveta opiskelemaan luonnontuotejalostajaksi. Kainuussa on hyvät mahdollisuudet opiskella luonnonvara-alaa. Oli tarkoitus tehdä muutamia kursseja, mutta niinhän siinä kävi, että kun alkaa jotain opiskella, siitä innostuu ja vähän höynähtää, Raisa toteaa.


Puna-apilan voimalla kuivuutta vastaan

Raisan ensimmäiset ideat ja kokeilut suuntautuivat marjojen hyödyntämiseen terveellisemmissä karkeissa. Jonkin verran niitä erinäisissä tilaisuuksissa myytiinkin, mutta lopulta ammatti ja henkilökohtaiset kokemukset ohjasivat tuotekehityksen oikeille urille.

– Valitsin kursseja tutkintooni siten, että ne tukisivat mahdollisimman hyvin lääkärin työtä. Hyvinvointituotekurssilla piti kehittää kurssityönä jokin oma tuote. Siinä oli sopivasti vaihdevuodet käsillä ja alkoi olla ongelmia limakalvojen kuivuusoireiden kanssa. Luonnontuotetta siihen ei löytynyt Suomesta, eikä maailmaltakaan kun lisää selvitteli. Ongelma kuitenkin koskettaa laajaa ihmisjoukkoa, joten rupesin kehittelemään sellaista. Ideoimme tuotetta opettajani Heli Pirisen kanssa ja haastattelin myös lääkäreitä ja gynekologeja, Raisa kertoo.

Tuotekehitteyn tuloksena oli Vaicute-voide, jonka raaka-aineet ovat 100-prosenttisesti luonnosta peräisin. Kainuun korpien antimista syntyi kosteuttava voide häpyalueen limakalvoille, joka auttaa häpyalueen kuivuusoireisiin, suojaa limakalvoja ja normalisoi niiden pH-tasapainoa. Voiteen pääraaka-aineita ovat kotimainen puna-apila, tyrnimarjaöljy, kasviperäinen maitohappo ja E-vitamiini. Tuote on kotimainen ja vegaaninen ja sitä valmistaa ja myy yritys nimeltä Raisan Terveyspirtti.

Kosteuttava ja suojaava Vaicute-voide poikkeaa markkinoilla olevista emätinvoiteista siten, että sitä levitetään pelkästään emätinaukolle ja häpyalueen limakalvoille  ‒ Vaicute-voidetta ei siis tarvitse työntää sisään emättimeen. Suurin osa naisista kokee nimenomaan häpyalueen limakalvot kuiviksi eikä niinkään emättimen sisällä olevia limakalvoja.

Vaicute sopii kaikenikäisille naisille. Vaihdevuosien lisäksi häpyalueen limakalvojen kuivumista voivat aiheuttaa jotkin sairaudet ja lääkkeet, e-pillerit, raskaus ja myös esimerkiksi pikkuhousunsuojat jatkuvassa käytössä. Kestävyysurheilijat ja muut aktiiviliikkujat, kuten pyöräilijät, voivat tehokkaasti suojata häpyalueensa limakalvoja Vaicute-voiteen säännöllisellä käytöllä.

– Vaicute-voidetta on helppo levittää sormella, jolloin samalla kosketetaan ja kevyesti hierotaan häpyaluetta, mikä sekin hoitaa, kosteuttaa ja ehkäisee kuivumista, Raisa kertoo.

Vaicute-voiteen käytössä ei tarvita muovisia asettimia. Siksi se on ekologisempi ja huomattavasti riittoisampi kuin emättimen sisälle asettimella laitettavat voiteet, joita tarvitaan määrällisesti moninkertaisesti verrattuna pelkkään häpyalueeseen. Pullo (50 g) Vaicute-voidetta maksaa 48,40 euroa, ja se riittää noin 4 kuukaudeksi, vaikka sitä käyttäisi parikin kertaa päivässä.

Tuote on tullut juuri osaksi apteekkitukun valikoimaa, joten sitä on saatavilla oman verkkokaupan lisäksi hyvin varustelluista apteekeista. Kainuussa sitä on myytävänä ainakin Kajaanin Ykkösapteekissa, Ristijärven, Paltamon, Sotkamon ja Vuokatin apteekeissa sekä Kajaanin Prisman yhteydessä toimivassa Lifessa, hieroja Ulla Lehdolla ja Pohjankadun Fysioterapiassa Kajaanissa. Verkkokauppa löytyy osoitteesta www.vaicute.fi ja tuotetta voi tilata myös teksti- tai WhatsApp-viestillä numerosta 045 344 3436 tai sähköpostitse osoitteesta info@vaicute.fi.


Turhaa vastakkainasettelua

Luontaistuotteiden parissa puuhastelevana lääkärinä Raisa kohtasi nopeasti merkittävän harmintuottajan. Luontaishoitoja suosivat tahot suhtautuvat usein kovin negatiivisesti nykyiseen länsimaiseen lääketieteeseen voittoa tavoittelevana kemikaaliautomaattina. Toisella puolen monet lääkärit ovat sangen kärkkäitä tuomitsemaan kaiken luontaishoidon tehottomana puoskarointina. Raisan mielestä näin ei tarvisi eikä pitäisi olla.

– Minua on aina häirinnyt se, kun lääketieteen ja luontaistuotteiden välillä on hirveä vastakkainasettelu. Mielestäni tässä voitaisiin kulkea rinta rinnan toisiaan tukien. Tieteelliseen näyttöön perustuvat asiat ovat tärkeitä niin lääkärin töissä kuin myös luonnontuotealalla, mutta lääkärit voisivat oppia jotain ikiaikaisesta kansanperinteestä. Siellä on paljon asioita, joita lääketiede ei tunne ja joita voisi hyödyntää. Tietysti myös toisin päin ei mitään pidä lytätä sen takia, että se edustaa modernia lääketiedettä, Raisa sanoo.

Raisa arvelee ilmiön johtuvan lähinnä äänekkäistä ääripäistä. Varsinkin sosiaalisen median aikakaudella teräväkin kärjistäminen on helppoa ja äänensä saa kuuluviin helposti. Asiaan järkiperäisesti suhtautuva ei koe tarvetta julistaa otsasuoni pullistellen, eikä näin ollen kuulu eikä näy yleisölle niin selvästi. Raisa toteaakin, että suurin osa ihmisistä hakee mielellään apua molemmista ja Vaicute-voiteen tultua markkinoille palaute oli pääosin myönteistä.

– Vähän lokaakin on tullut, mutta ehdottomasti suurin osa kollegoilta saadusta palautteesta on ollut todella kannustavaa, Raisa kertoo.

Vaicuten ajatuksena olisi laajentua tuotesarjaksi voiteita ja öljysekoituksia. Tuotekehittelylle suuntaa antavat potilaskohtaamiset ja oma kokemukset siitä, millaisiin vaivoihin apua tarvitaan. Raisa painottaa, ettei luontaistuotteita tule markkinoida parantavina lääkkeinä, vaan hyvinvointia tukevina ja ongelmia ehkäisevinä tuotteina.

– Luonnontuotteita ei voida suunnata sairausryhmiin, sillä silloin mennään lääkinnälliselle puolelle. Ne sopivat oireiden lievittämiseen ja ennaltaehkäisyyn sekä hyvinvointiin. Esimerkiksi Vaicute-voiteen rinnastaisin huulirasvan käyttöön, Raisa toteaa.


Positiivista porkkanaa lääkäripulan lääkkeeksi

Raisa toteaa olevansa niin kainuulainen kuin olla voi. Suku on asunut Kuhmossa vuosisatoja niin isän kuin äidinkin puolelta. Raisa itse on syntynyt Kajaanin maalaiskunnan alueella. Isä oli ammatiltaan mielisairaanhoitaja, joten perhe muutti ennen Raisan syntymää Salmijärven sairaala-alueelle missä molemmat vanhemmat työskentelivät.

Kainuuta Raisa kuvailee ihanaksi asuinpaikaksi, jossa on neljä vuodenaikaa ja ennen kaikkea kunnollinen talvi, jolloin pääsee hiihtämään. Hiihtämistä rakastavan Raisan mielestä Kainuuta tulisikin brändätä entistä enemmän hiihtomahdollisuuksien kantilta.

– Pohjois-Norjassa on kyliä ja kaupunkeja, joissa voi kulkea hiihtämällä kaikkialle. Ei olisi hirveän iso kokeilu, jos vaikka yhden talven ajan Kajaanissa pääsisi keskeisimpiin paikkoihin hiihtämällä. Varmasti monet turistit tykkäisivät, kun voisi käydä hotellilta kaupassa hiihtämällä. Itse hiihtäisin töihin joka päivä, jos se olisi mahdollista. Nykytalvista ei tosin aina tiedä, mutta onhan se tietty osa vuodesta aika lumivarmaa, Raisa visioi.

Kainuulaiset ihmiset ovat Raisan havaintojen mukaan hieman jäyhiä ja hankalasti tutustuttavia, joskin heistä saa ikuisen ystävän sitten kun ystävystyy.

– Sen huomaa myös lääkärin työssä; mitä pidempiaikainen potilas on, sen syvemmäksi hoitosuhde muuttuu. Tavallaan pienet piirit voi kokea myös rikkautena, kun tuntee kaikki ihmiset ympärillään, Raisa pohtii.

Lääkärin ja luonnontuotejalostajan töiden ohella Raisa touhuilee aktiivisesti kulttuurin parissa. Hän on ollut mukana järjestämässä Kainuun lääkäriyhdistys ry:n Sairaan hyviä filmifestivaaleja, toiminut aktiivisesti Runoviikolla, esimerkiksi ideoinut vieläkin voimassa olevan Runopolun sekä järjestänyt Kesäniemessä Kioskifestareita. Ensimmäistä kertaa vuonna 2008 järjestetty lääkäreiden oma filmifestivaali on osaltaan helpottanut Kainuussa vallitsevaa lääkäripulaa, joskaan se ei ole sitä ratkaissut.

– Järjestäjäporukalla tiedämme monen lääkärin päätyneen tänne töihin, kun he ovat kandina käyneet filmifestivaaleilla ja huomanneet miten hyvä meininki täällä on. En käsitä, miksi tänne ei ole tekijöitä jonoksi asti. Potilaita ei tarvitsisi odotella, niitä on listat täynnä. Meillä on myös uusi hieno sairaala ja loistava gynekologian yksikkö. Kaikkihan haluavat synnyttämisestä viimeisen päälle hyvän kokemuksen, ja Kajaanissa jos jossain on siihen edellytykset, Raisa toteaa.

Raisan mukaan yksi hyvä konsti voisi olla positiivisen porkkanan tarjoamisen lääkäreille.

– Miksi jokin yksityinen toimija ei hommaisi vaikkapa Vuokatista paria lomaosaketta, joihin lääkärit voisivat tuoda perheensä lomalle ja pitää samalla vastaanottoa kaupungissa. Ei olisi kovin kallis investointi. Lapin hiihtokeskuksissahan tätä on kokeiltu, ja siellä on jopa tungosta.


Petri Möttönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pekka Huttu-Hiltunen - ”Runolaulu on suomalaisen kulttuurin kivijalka”

Kuhmolainen kansanmusiikin tutkija Pekka Huttu-Hiltunen on pitänyt kulttuurin saralla useita rautoja tulessa jo vuosikymmenten ajan. Hänen ...