Hatvan tausta on maa- ja metsätaloudessa ja siellä on myös hänen tämänhetkinen pääelinkeinonsa. Maanviljelijän hyppäys politiikan tekemiseen saattaa ulkopuolisen tarkkailijan silmin vaikuttaa vähäisen kokemuksen äkkilähdöltä, mutta totuus on toisenlainen. Teuvo on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri ja poliittisen päätöksenteon prosessit ovat hänelle hyvinkin tuttuja, vaikka varsinaista kunnallishallinnon kokemusta ei lähtöviivoilla kovin paljoa ollutkaan. Kajaanin valtuustossa ja kaupunginhallituksen ruorissa hän kertoo viihtyneensä.
– Olen tykännyt. Vaikka en politiikassa olekaan ollut kovin pitkiä vuosia mukana, olen kuitenkin ollut yli kolmekymmentä vuotta jossakin luottamustehtävissä, kuten esimerkiksi MTK:ssa ja Metsäliitossa. Hallinnollinen kulttuuri ja demokraattinen päätöksenteko oli siis ennestään tuttua. Suurta hyppäystä ei näin ollen tarvinnut tehdä, Teuvo kertoo.
Yhteisten asioiden hoitaminen on Hatvalle eräänlainen sukurasite, sillä serkku-Pertti istui pitkään Vuolijoen valtuustossa ja hallituksessa ennen kotikunnan liittymistä Kajaanin kaupunkiin.
– Täti oli myös aikanaan kansanedustajana. Voidaan siis sanoa, että kotini oli poliittisesti aktiivinen, Teuvo toteaa.
Hyvä henki valtuustosalissa
Teuvon lähtö kunnallispolitiikkaan tapahtui puoliksi vahingossa. Muuan kajaanilainen tuttu sai houkuteltua Teuvon ehdokkaaksi vuoden 2012 kuntavaaleissa.
– Ajattelin, että mennään nyt listantäytteeksi. Satuin kuitenkin menemään läpi, ja oikeastaan sillä tiellä nyt ollaan, Teuvo muistelee.
Viime kevään europarlamenttivaaleissa Teuvo pärjäsi maakunnan ääniharavana. Hän sai eniten ääniä seitsemässä Kainuun kahdeksasta kunnasta. Ainoastaan Suomussalmella hän jäi kakkoseksi paikkakunnan omalle Merja Kyllöselle. 5 249 äänellä ei silti herunut euroedustajan paikkaa. Hatva uskoo tämän johtuvan julkisuuden puutteesta.
– Kun koko maa on vaalipiirinä, pitäisi varmaan olla jollakin tavalla tunnettu, jos haluaisi pärjätä istuvia meppejä vastaan. Sellaisen julkisuuden saavuttaminen rehellisin keinoin on puolessa vuodessa vaikeaa, Teuvo pohtii.
Valtuustokauden hän kertoo Kajaanissa sujuneen hyvissä ja sopuisissa merkeissä. Hän muistuttaa, etteivät kaikki päätöksenteon vaiheet koskaan tule julkisuuteen, joten kokonaiskuvan muodostaminen pelkästään mediaa seuraamalla voi olla haasteellista.
– Olemme saaneet monia asioita kehitettyä. Käsittelyssä oli suuria kysymyksiä, kuten Kainuun Voiman ja Loisteen kaupat. Vanhat poliitikot varoittelivat minua, että näistä saadaan lihava riita, mutta keskustelut sujuivat hyvässä hengessä ja näkemykset soviteltiin kriteeristöjen luomiseksi ennen kuin asioita ryhdyttiin valmistelemaan. Olemme saaneet aikaan päätöksentekokulttuurin, jossa vaikuttamismahdollisuudet ovat olemassa pitkin matkaa ja eri näkökulmat otetaan huomioon. Sitten kun tulee varsinainen päätöksentekohetki, se käy kohtuullisen vähillä puheilla. Minusta se on sen merkki, että prosessi toimii, Teuvo tuumii.
Ajatukset pois politiikasta työn avulla
Keskustan kannatusluvut ovat viime viikkoina olleet sukeltamaan päin. Asiaan on mahtanut vaikuttaa myös valtiovarainministerin tehtävistä väistyneen Katri Kulmunin vaiheet. Teuvo ei osaa sanoa, miten olisi itse Kulmunin saappaissa menetellyt, mutta mainitsee arvostavansa tämän moraalista suoraselkäisyyttä omien virheidensä tunnustamisessa ja niistä vastuussa olemisessa. Hän myös muistuttaa, että gallupit ovat vain gallupeja.
– Eihän siinä mieli mettä keitä ja oirehan se on jostain. Täytyy kuitenkin nähdä myös kaikki pitkäjänteinen työ joka ei näy välittömästi gallupeissa. Mielestäni olemme olleet hyvillä raiteilla tässä asiassa eduskuntavaalien jälkeen. Tietysti ministeri Kulmunin eroon johtaneet tapahtumat eivät ole hyväksi. Tai kukapa tässä vaiheessa tietää, kummin päin tämä kääntyy. Gallupeissa pitää muistaa myös se, että ihmiset yleensä ottaen hyppäävät mielellään voittajan kelkkaan. Se nähdään nyt SDP:n kannatuksessa. Marinilla on hyvä kansansuosio, sillä hallituksen työ henkilöityy häneen voimakkaasti. Asian todellinen laita nähdään ensi kevään vaaleissa, Teuvo toteaa.
Silloin kun ajatukset on saatava pois politiikan parista, löytyy siihen oiva apu suorittavasta työstä.
– Tällä viikolla olen tehnyt pärekattoa. Maa- ja metsätalous on edelleen pääelinkeinoni, joten työ- ja vapaa-ajan raja on vähintäänkin häilyvä. Pärekatolla on helppo unohtaa politiikka, joten oikeastaan työ on minulle vapaa-aikaa, Teuvo sanoo.
Petri Möttönen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti